POMOC LIDEM NA UKRAJINĚ

2. března 2022

V souvislosti s konfliktem na Ukrajině se množí dotazy, jak můžete pomoct a jak pomáháme my jako středisko Diakonie ČCE. Připravili jsme proto ucelený přehled informací, který budeme dle potřeby aktualizovat.

„Jednoznačně odsuzujeme akt vojenské agrese vůči Ukrajině.“

Kontaktní osoba: Zuzana Matějovská - matejovska@diakonieltm.cz / 739 244 842

www.diakoniespolu.cz

POMOC LIDEM NA UKRAJINĚ
2. března 2022 - POMOC LIDEM NA UKRAJINĚ

ukrajinska_skolka_diakonie_02m Letak_sr_cz_01_m  Letak_sr_uk_01_m

- Veřejná sbírka Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE - Výtěžek půjde na podporu obyvatel Ukrajiny, kteří museli opustit své domovy a také na pomoc nejzranitelnějším skupinám, které Diakonie dlouhodobě podporuje prostřednictvím svých ukrajinských partnerů. Diakonie začala na Ukrajině pomáhat již v roce 2014, záhy po ruské anexi Krymu. Poskytovala finanční pomoc partnerským sborům a organizacím pro lidi zasažené ozbrojeným konfliktem. Organizovali jsme také humanitární konvoje s oblečením, přikrývkami a nádobím pro vnitřně vysídlené rodiny. „Diakonie a Českobratrská církev evangelická mají k Ukrajině velmi blízko. Dlouhodobě tam spolupracujeme s organizacemi, které poskytují náhradní rodinnou péči a pomoc lidem bez domova“ vysvětluje Erik Siegl, vedoucí zahraničních projektů Humanitárního střediska Diakonie ČCE a dodává: „v současné situaci chceme zvýšit svou podporu těmto partnerům, kteří také pomáhají lidem z konfliktem zasažených oblastí do Kyjeva.“

- INFOLINKA DIAKONIE K POMOCI UKRAJINĚ: 242 487 828 - pracovní dny 9 - 17 hodin nebo mail ukrajina@diakoniespolu.cz

- Dětská skupina v Čajovně Hóra - pondělí až pátek (9:00 - 16:30)

- podpora při hledání zaměstnání, doprovody na úřady atd - zajišťuje Sociální rehabilitace

- Materiální sbírku naše středisko neorganizuje. V Litoměřicích pořádá například u firmy BIGMAT nebo Charita Litoměřice.

- Ubytování: v současné době jsme schopni ubytovat 1 rodinu.

- ve spolupráci s Charitou Litoměřice zajišťujeme doprovázení uprchlíků při vyřízování dokumentů nutných pro pobyt v ČR (KACPU v Ústí nad Labem)

- Do konce týdne bude na webových stránkách města záložka „pomoc ukrajině“, kde najdete přehled všech kontaktů a důležitých informací. V tuto chvíli jsou informace u článku zde: https://www.litomerice.cz/aktuality/litomerice-zrejme-jeste-dnes-v-noci-ubytuji-prvni-ukrajinske-obcany

- Užitečné weby:

1. https://www.stojimezaukrajinou.cz/