Víkend na Pardubicku

29. září 2019

Jako rozloučení s létem jsme se i letos vydali s partou Centra denních služeb na zářijový víkend do našeho oblíbeného pardubického kraje.

Víkend na Pardubicku
29. září 2019 - Víkend na Pardubicku

Zázemím nám byla chalupa ve Vysokém Chvojně. Zde bylo příjemné mj. navštívit zámeckou restauraci, kde si může každý návštěvník ulovit vlastního pstruha a nechat si ho připravit k večeři. Odtud byl nádherný výhled na výběh daňků a jelenů.

V Litomyšli nás zaujala výstava sochaře Olbrama Zoubka. V zámeckém sklepení se zde nachází dílo s názvem „Srdce pro Václava Havla“ s mnoha odkazy od lidí uctívající jeho památku.

Dále jsme namířili do Vysokého Mýta do muzea karosářství. Po zodpovězení několika otázek o výrobě aut jsme si na interaktivních obrazovkách sestavili každý svůj prototyp auta a získali certifikát.

Pak už byl čas přejet do krytého bazénu. Ten nás překvapil bylinnou saunou a ledovou místností – všude kolem nás sníh a led.

Cesta zpět domů je dlouhá, a tak jsme si jí v neděli zpříjemnili krásným výletem do Dětenic a obědem ve staročeské krčmě. Poté jsme navštívili zámek s prohlídkou. Nakonec jsme se nejvíc pobavili výkladem o pivovaru, ke kterému patřila i ochutnávka piva. Loutky v životní velikosti zde ožívaly a zábavnou formou nás informovaly o dění kolem právě zmíněného pivovaru.

Zcela vyčerpáni, ale naplněni novými zážitky, se vracíme ve večerních hodinách domů do každodenní nudy… Tak zase někdy!

Ivona Kozlová - dobrovolnice